PVC ramen onderhouden tips

Schüco PVC ramen onderhouden? Dat doe je zo!

PVC ramen hebben erg veel voordelen. Naast isolerend, duurzaam en kostenbesparend zijn PVC ramen ook erg onderhoudsvriendelijk. Het materiaal is van nature vuil- en stofwerend waardoor het onderhoud in vergelijking met bijvoorbeeld houten ramen een fluitje van een cent. Bij SR Ramen en Deuren werken we bovendien steeds met kwalitatieve PVC ramen en deuren van Schüco. Hoewel producten van dit merk bekend staan om hun lange levensduur en uitstekende kwaliteit, is een regelmatige onderhoudsbeurt altijd een goed idee. Bent u klaar voor uw lenteschoonmaak? Dat leggen wij u in deze blog graag uit hoe u uw PVC ramen best kan onderhouden.

PVC ramen wassen

Het klusje waar iedereen onmiddellijk aan denkt wanneer het over het onderhoud van ramen gaat, is het wassen van het eigenlijke glas van de ramen. Het lappen van de ramen gebeurt best meermaals per jaar. Dit geldt voor het glas van PVC ramen maar ook voor dat van houten ramen of ramen uit aluminium. Hou hierbij rekening met volgende zaken:

 • Gebruik steeds voldoende water om krassen te vermijden.
 • Lap uw ramen nooit in de zon. Dit veroorzaakt namelijk strepen.
 • Voeg eens een gepelde ui toe aan uw sopje. Dit zorgt namelijk gegarandeerd voor streepvrije ramen.
 • Zorg voor een goede aftrekker en gebruik bij voorkeur een natuurzeem en zachte spons.
 • Ramen wassen in vriesweer? Gebruik dan steeds koud water om barsten in het glas te voorkomen.
 • Vogeluitwerpselen op de ramen verwijdert u makkelijk met behulp van tandpasta.

Profielen van PVC ramen reinigen

Naast het lappen van de eigenlijke ramen is het ook aan te raden om de profielen van uw ramen enkele keren per jaar een opfrisbeurs te geven. Hou hierbij rekening met volgende zaken:

 • Veeg uw PVC ramen nooit af met een droge doek. PVC is namelijk erg krasgevoelig. Bovendien wekt u met een droge doek ook nog eens statische elektriciteit op waardoor pollen, stof en vuil nog sneller aangetrokken worden.
 • Gebruik nooit agressieve chemische producten zoals terpentijn, aceton, white spirit of andere schuur- en oplosmiddelen. Deze kunnen uw PVC ramen namelijk ernstig beschadigen.
 • Hou tijdens uw onderhoudsbeurt ook zeker rekening met de afwerking van uw PVC ramen. Met een zachte spons en een mild reinigingsmiddel kan u steeds veilig aan de slag gaan bij PVC ramen die in de massa gekleurd zijn, PVC ramen met UV-bestendige folie én PVC ramen met kleurcoating.
 • Gebruik nooit een stoommachine voor het reinigen van PVC ramen met UV-bestendige folie. Dit kan witte vlekken achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn.
 • Hebben uw PVC ramen met kleurcoating last van witte wasem? Dan kan u regelmatig gebruik maken van een simoniseerproduct. Vermijd dit echter bij PVC ramen met houtnerfmotief. De vloeistof is nadien namelijk moeilijk uit de groeven te verwijderen.

De bewegende delen van PVC ramen onderhouden

Zo, nu zien uw ramen er langs buiten weer tip top uit. Maar vergeet ook zeker het onzichtbare vuil niet! Een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de afdichtingen en het raambeslag is zeker aan te raden.

 • Controleer of bewegende delen zoals scharnieren en sloten gesmeerd moeten worden.
 • Check ook zeker de rubberdichtingen van uw PVC ramen om deze tochtwerend, buigzaam en waterafstotend te houden.
 • De dichtingen kan u ook af en toe met talkpoeder in wrijven.

PVC ramen schilderen

Theoretisch is het mogelijk om uw PVC ramen te schilderen. Begin hier echter niet zelf aan! PVC is namelijk een erg lastig materiaal om te schilderen. Wilt u toch graag uw PVC ramen schilderen? Neem dan contact op met een specialist die dit voor u kan uitvoeren.

PVC ramen vervangen

Blijven uw PVC ramen ook na een grondige schoonmaakbeurt dof? Heeft u onherstelbare beschadigingen of wilt u uw renovatiewoning een nieuwe look geven? Dan kan u er ook voor kiezen om uw ramen te laten vervangen.

Bij SR Ramen en Deuren kan u terecht voor een uitgebreid aanbod kwalitatieve Schüco PVC ramen. Wilt u graag meer informatie of een voorstel op maat? Contacteer ons team.

PVC ramen onderhouden

Blog

Nuttige tips en tricks

Blijf op de hoogte van onze promo’s, projecten en handige tips!

Aarzel dan niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Vul uw gegevens hieronder in en blijf up-to-date!