Schüco LivIng Classic raamprofiel

Aluminium vs. PVC Ramen en Deuren: Een vergelijking van eigenschappen en voordelen

Ramen en deuren spelen een cruciale rol in het ontwerp en de functionaliteit van een huis. Bij het kiezen van nieuwe ramen en deuren moeten er verschillende keuzes worden gemaakt, zoals de materiaalkeuze. Twee veelvoorkomende opties zijn aluminium en PVC. Beide hebben ze hun eigen kenmerken. In deze blog maken we een vergelijking van aluminium ten opzichte van PVC. 

1.Duurzaamheid en Onderhoud 

Aluminium:
Aluminium ramen en deuren staan bekend om hun uitstekende duurzaamheid. Het materiaal is bestand tegen corrosie, roest en weersinvloeden. Aluminium ramen en deuren hebben over het algemeen een langere levensduur dan PVC en vereisen relatief weinig onderhoud. Regelmatig schoonmaken met een mild reinigingsmiddel en water is meestal voldoende om ze in goede staat te houden.

PVC:
PVC-ramen en deuren zijn eveneens duurzaam en vergen minder onderhoud dan hout, maar doorgaans iets meer dan aluminium. Af en toe eens schoonmaken wordt aanbevolen.

Schüco LivIng Classic raamprofiel

2. Isolatie en Energie-efficiëntie 

Aluminium:
Aluminium heeft van nature een lagere isolatiewaarde dan PVC, maar moderne aluminium ramen en deuren worden vaak geleverd met thermische onderbrekingstechnologie. Dit betekent dat er een isolatiemateriaal wordt geplaatst tussen de binnen- en buitenprofielen van het aluminium om de warmteoverdracht te verminderen.

PVC:
PVC heeft van nature uitstekende isolerende eigenschappen. Het is een slechte geleider van warmte, waardoor het warmteverlies door het raam of de deur tot een minimum beperkt blijft. Zo bekomt men een verbeterde energie-efficiëntie van het huis, met lagere energiekosten als resultaat. 

3. Esthetiek en Maatwerk 

Aluminium:
Aluminium ramen en deuren hebben een moderne en strakke uitstraling die goed past bij hedendaagse architecturale stijlen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Daardoor zijn er verschillende ontwerpmogelijkheden. Aluminiumconstructies kunnen relatief slank zijn, waardoor grotere glasoppervlakken mogelijk zijn en een gevoel van ruimte en licht wordt gecreëerd.

PVC
PVC-ramen en deuren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, kleuren en afwerkingen. Ze kunnen worden aangepast aan verschillende architecturale ontwerpen, maar hebben meestal een iets dikkere profielstructuur dan aluminium. 

4. Prijs en Kosten: 

Aluminium:
Dit materiaal is meestal duurder vanwege het productieproces, materiaalkosten, … Hoewel aluminium een eigentijdse uitstraling geeft, is het meestal een aantrekkelijke optie voor mensen met een iets ruimer budget.

PVC:
PVC is over het algemeen betaalbaarder dan aluminium vanwege het goedkopere materiaal en lagere productiekosten. Bovendien bevorderen PVC-ramen en deuren de energie-efficiëntie dankzij hun uitstekende isolerende eigenschappen, wat op de lange termijn kan leiden tot lagere energiekosten. 

Conclusie

De keuze tussen aluminium en PVC-ramen en deuren hangt dus af van uw persoonlijke voorkeuren, de stijl van uw huis en uw budget. Beide materialen hebben hun sterke punten, en moderne technologieën hebben ervoor gezorgd dat ze beide geschikt zijn voor verschillende bouwbehoeften. Of u nu de voorkeur geeft aan de duurzaamheid van aluminium of de uitstekende isolatie van PVC, uw nieuwe ramen en deuren zullen zeker een waardevolle investering zijn voor uw huis op lange termijn. 

Samen kijken wat het best bij u past?

Blog

Nuttige tips en tricks

Blijf op de hoogte van onze promo’s, projecten en handige tips!

Aarzel dan niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Vul uw gegevens hieronder in en blijf up-to-date!