Wanneer de ramen van uw woning aan vervanging toe zijn, heeft u veel om over na te denken. Wilt u Schüco PVC, hout of Aliplast aluminium? Welke stijl vindt u mooi? Voor welke kleur en afwerking kiest u? Het is een hele lijst. Vergeet echter ook niet na te denken over het type glas dat u gaat voorzien in uw ramen. In heel wat situaties is het interessant om te kiezen voor gelaagd glas tijdens uw renovatieproject. Wat gelaagd glas is en welke voordelen dit type glas heeft, vertellen we u graag in deze blog.
Wat is gelaagd glas?
Gelaagd glas is glas dat vervaardigd is uit twee of meerdere glasbladen. Deze glasbladen worden op elkaar gelijmd met één of meerdere transparante en schokvaste tussenlagen van kunststoffolie. Deze kunststoffolie uit polyvinylbutyral (PVB) zorgt ervoor dat de verschillende glaslagen aan elkaar vast blijven hangen en dat het glas niet versplintert. Dit is in bepaalde situaties enorm belangrijk: bijvoorbeeld om diefstal te vermijden of op gevaarlijke locaties waar vermeden moet worden dat personen zich kwetsen of zelfs door het raam vallen indien dit beschadigd zou worden. Het verschil tussen dubbel glas en gelaagd glas bestaat er dus in dat dubbel glas bestaat uit 2 glasplaten met Argon-gas tussen terwijl er bij gelaagd glas geen ruimte tussen het glas zit maar wel folie. Hiernaast bestaat er ook dubbel glas met aan 1 of 2 kanten een gelaagde ruit toegevoegd in het glas. Wanneer er aan 1 zijde gelaagd glas voorzien wordt, is het belangrijk dat deze gelaagde beglazing naar binnen in de woning geplaatst wordt.
Is gelaagd glas verplicht?
Gelaagd glas is in bepaalde gevallen verplicht voor je nieuwbouw of renovatieproject. Dit is het geval voor gebouwen waar ramen een risico op doorval van een persoon hebben. Concreet betekent dit dat alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter minstens aan de binnenkant gelaagd glas moet bevatten om levensgevaarlijke situaties te vermijden. Deze verplichting werd als de glasnorm NBN S23-002 in de Belgische wet opgenomen om het risico op verwondingen en schade bij glasbreuk te minimaliseren.
Hoe herken je gelaagd glas?
Op zich ziet gelaagd glas of veiligheidsglas er niet meteen anders uit maar als u goed kijkt, kan u de gelaagde beglazing wel zien aan de zijkant van het dubbel glas waar de 2 glasplaten met de folie ertussen zichtbaar zijn. U kan ook horen dat u met gelaagd glas te maken hebt. Als u tegen gelaagd glas tikt, klikt dit namelijk iets doffer dan wanneer u tegen gewoon enkel glas tikt.
Wat zijn de voordelen van gelaagd glas?
Gelaagd glas zorgt voor optimale letselveiligheid
Vandaag de dag wordt er steeds vaker gebouwd of gerenoveerd met grote glasoppervlakten. Dit zorgt voor een moderne uitstraling en voor veel licht in de woning. Grote ramen brengen echter ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Een ongeluk is soms snel gebeurd: u hoeft maar te struikelen, een meubelstuk of ander voorwerp slecht neer te zetten of onvoorzichtig binnenshuis te spelen met een bal of ander speelgoed. Indien het glas hierdoor beschadigd wordt of breekt, is er een groot risico op verwondingen door scherpe glasscherven. Ook bestaat er doorvalrisico wat verregaande gevolgen kan hebben. In gebouwen waar gekozen wordt voor grote ramen en glasoppervlakten is het daarom erg nuttig om te kiezen voor gelaagd letsel- en doorvalveilig glas. Dankzij de scheurbestendige folie tussen de glasplaten blijven glassplinters en – scherven hier aan kleven wat het risico op letsels en verwondingen drastisch verminderd.
Gelaagd glas is inbraakwerend
Wist u dat de meeste woninginbraken gebeuren via het glas van de woning? Dit verliezen veel mensen helaas uit het oog wanneer ze investeren in inbraakpreventie. Vaak wordt er gekozen voor veilige sloten en voor een alarminstallatie. Een goed begin maar vaak helaas onvoldoende aangezien inbrekers gemakkelijk uw woning betreden na het stuk maken van een raam. Wilt u uw woning daarom voorzien van een optimale inbraakveiligheid? Dan kan u kiezen voor inbraakwerend glas. Ook dit type glas bestaat uit twee of meerdere glasplaten waartussen meerdere lagen folie één geheel vormen. Indien inbrekers bij de aanwezigheid van gelaagd glas toegang tot uw woning proberen te verkrijgen via het raam, zullen ze snel de benen nemen. Bij glasbreuk blijven de fragmenten en glasscherven namelijk aan de folie kleven waardoor inbrekers geen toegang tot de woning zullen kunnen verkrijgen.
Gelaagd glas is geluidswerend
Gelaagd isolatieglas is naast inbraakwerend en letselveilig ook geluidswerend. Heeft u veel last van overmatig en langdurig lawaai zoals de nabijheid van een spoorweg, vliegveld, industriegebied of uitgaansbuurt? Dan kan dit ernstige klachten veroorzaken zoals stress, concentratieproblemen, slaapstoornissen en andere gezondheidsklachten. Dan is gelaagd (isolatie)glas met geluidswerende folie de oplossing voor u. Het resultaat is een betere gezondheid met minder stress, een betere nachtrust en meer leefcomfort. Bovendien betekent een investering in geluidswerend glas ook een meerwaarde voor uw woning.
Gelaagd glas is zon- en warmtewerend
Ook zon en warmte kunnen in huis als storend ervaren worden, vooral bij grote raamoppervlakken. Zon- en warmtewerend isolatieglas biedt hier de ideale oplossing. In de zomer zorgt de warmtewerende functie ervoor dat de ergste hitte buiten blijft. In de winter kan u dan weer genieten van de thermische isolatiefunctie van dit type dubbele beglazing waarin gelaagd glas voorzien kan worden. Bovendien zorgt dit type glas er ook voor dat uw interieur en uw kostbare bezittingen geen UV-schade oplopen. De folie die in het glas gebruikt wordt, absorbeert namelijk tot 99 procent van de schadelijke UV-straling.
Zijn uw ramen toe aan vervanging en heeft u interesse in gelaagd glas of heeft u vragen over glas? Stem dan eens vrijblijvend af met ons team. We kijken graag samen naar uw project!