Condens op raam

Hoe condens op de ramen voorkomen? 7 tips

De winter is weer in het land. Dit betekent dat de temperaturen buiten weer dalen en we het liefst van al onder een warm dekentje in de zetel kruipen. Voor heel wat mensen betekenen dalende temperaturen echter ook condens op de ramen. Waar deze beslagen ramen vandaan komen en hoe u condens op de ramen kan voorkomen, vertellen we graag in deze blog.

Wat is condens op de ramen?

Condens is in principe niets anders dan waterdamp die ontstaat wanneer warme lucht afkoelt op een koud oppervlak. Denk hierbij aan ramen, glas in deuren en dakramen maar bijvoorbeeld ook aan spiegels. Vooral op plaatsen zoals slaapkamers en badkamers is er grote kans op condensvorming. Condens kan voorkomen aan de binnenkant alsook aan de buitenkant van het raam en zelfs tussen de glasbladen.

Condens aan de binnenkant van het raam

Condens aan de binnenkant van de ramen kan ontstaan door verschillende factoren. Dit kan te wijten zijn aan slecht geplaatste ramen of raamprofielen of aan de aanwezigheid van een koudebrug. Dit is een ‘gat’ in de isolatielaag van je woning waarlangs er warmteverlies is in de winter. Op zulke plekken kan er zich condensatie voordoen wat zelfs tot vochtplekken kan leiden. U kan ook last krijgen van condens wanneer u een hoge luchtvochtigheid in huis heeft. Een van de meest voorkomende oorzaken van condens aan de binnenkant van de ramen is slechte isolatie. Bij dubbelglas komt condensatie vooral voor aan de randen van het raam. Dit is te wijten aan o.a. het gebruik van niet-geïsoleerde afstandhouders die de kou van buiten naar binnen transporteren.

Condens aan de buitenkant van het raam

Condens aan de buitenkant van ramen wordt veroorzaakt door een goede isolatie van glas en raamprofielen. Dankzij de uitstekende isolatie zal het raam aan de binnenzijde warm zijn maar zal het aan de buitenkant niet mee opwarmen. Dit veroorzaakt de vorming van condens aan de buitenkant van het raam.

Condens in het raam

Heeft u last van condens in het glas van uw raam? Dan is de kans groot dat u een glaslek heeft. Zo’n glaslek kan ontstaan door verouderde beglazing, een productiefout of zelfs door verkeerde montage. Een glaslek is helaas niet te repareren. Heeft u hier last van? Dan dient u het glas in dit raam te vervangen.

Hoe kunt u condens op de ramen voorkomen?

Nu u weet wat condens is en waardoor het veroorzaakt kan worden, vertellen we u natuurlijk ook graag hoe u condens op de ramen kan voorkomen. We delen daarom graag 7 tips om condens aan de binnenkant van de ramen te vermijden.

Zorg voor een goede verluchting

Eerst en vooral is het heel erg belangrijk om voor een goede ventilatie in huis te zorgen. Zet daarom regelmatig ramen en deuren even open. Verlucht zeker badkamers en slaapkamers aangezien deze ruimtes het snelst condens zullen aantrekken. Ook kan u ’s nachts het raam open laten om een goede verluchting te garanderen. Is dit te koud? Dan kan u deze ruimtes gedurende de dag ventileren.

Maak gebruik van ventilatiesystemen tijdens en na het koken en douchen

Naast de slaapkamer zijn de keuken en de badkamer de ruimtes in huis waar het meest condens voorkomt. Maak daarom steeds gebruik van de dampkap wanneer u aan het koken bent of de oven gebruikt. Voorzie ook in de badkamer een ventilatiesysteem om overtollig vocht af te voeren en condens alsook schimmelvorming en dergelijke te vermijden.

Veeg koude oppervlakken af

Heeft u geen dampkap of ventilatiesysteem in uw keuken of badkamer? Zorg er dan voor dat u na het koken of douchen overtollig vocht verwijdert dat zich op koude oppervlakken genesteld heeft. Denk hierbij aan spiegels, ramen en eventueel betegelde muren. Zo kan u extra condens en schimmelvorming vermijden.

Droog je was buitenshuis

Natte was binnen te drogen hangen, zorgt voor meer condens in huis. Bij voorkeur hangt u natte was dus best buiten of in een goed verluchte kelderruimte om te drogen. Is dit in uw woning helaas niet mogelijk? Zorg dan voor voldoende verluchting in de kamer waar de was te drogen hangt.

Verwarm uw woning voldoende

Het is aangeraden om uw woning steeds goed te verwarmen. Zo behoudt u steeds best een minimale temperatuur van 15 graden Celsius om het verschil met de buitentemperatuur zo klein mogelijk te houden. Door voor voldoende verwarming in uw woning te zorgen, zal de temperatuur van oppervlakten binnenshuis bovendien verbeteren en de kans op condensatie verminderen.

Voorzie een vochtmeter

Door middel van een vochtmeter kan u het vochtniveau in huis nauwlettend in de gaten houden en tijdig ventileren wanneer het vochtniveau hoger ligt dan gewenst.

Controleer de buitenkant van uw woning op schade

Laat de buitenkant van uw woning eens inspecteren door een expert indien u veel last heeft van condens op de ramen. Mogelijk heeft u last van scheuren in uw gevel of andere schade langs waar water naar binnen kan.

Controleer de ramen van uw woning

Kijk ook zeker eens naar de ramen van uw woning. Na verloop van tijd kan de kit rond de ramen namelijk beschadigd raken waardoor water makkelijker een weg naar binnen vindt. Zorg er ook voor dat de waterkanaaltjes niet verstopt zijn aan de buitenkant door deze regelmatig zuiver te maken. Hou hiernaast ook de zichtbare afwatering vrij.

Zijn uw ramen toe aan vervanging? Of stemt u graag eens af met één van onze experts over de ramen in uw woning?

Contacteer ons team vandaag!

condens op pvc raam

Blog

Nuttige tips en tricks

Blijf op de hoogte van onze promo’s, projecten en handige tips!

Aarzel dan niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Vul uw gegevens hieronder in en blijf up-to-date!